Σελίδες

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Νοοτροπια- Μορφολογια- Ψυχισμος

                

Τρεις λεξεις που χαρακτηριζουν ολα τα εμψυχα οντα. Τρεις λεξεις που χρησιμοποιουνται κατα κορον απο τους ελληνες κυνηγους. Τρεις λεξεις που καθε μια, εχει τη σημασια της και επειδη συνυπαρχουν, δεν ειναι ξεκαθαρο τι συμβολιζουν, η καθε μια ξεχωριστα αλλα και οι τρεις μαζι, οταν μιλαμε για τον κυνηγετικο μας σκυλο.

1) Νοοτροπια: Ειναι ο τροπος που σκεπτομεθα για την επιτευξη ενος
η πολλαπλων στοχων ( νοος - τροπος ).
2) Μορφολογια: Ειναι η εξωτερικη μορφη και δομη των φυσικων οντων
3) Ψυχισμος: Ειναι το συνολο των ψυχικων, συναισθηματικων και βουλητικων φαινομενων και λειτουργιων των οντων.

Επειδη, απ ολα τα οντα, μας ενδιαφερει να εξετασουμε, τα προσοντα που πρεπει να εχει ενας κυνηγετικος σκυλος, ωστε να αποδιδει τα μεγιστα, θα προσπαθησω να ξεδιαλυνω ολες αυτες τις εννοιες, που στους πιο πολλους ειναι θολες και δυστυχως οδηγουν σε παρερμηνειες και ασκοπες συγκρουσεις κατα τις συζητησεις μας. Για την αναπτυξη των βασικων αυτων εννοιων, θεωρω εκ προιμιου δεδομενη την υπαρξη ικανων οσφραντικων δυνατοτητων... την υπαρξη μυτης...


Θα το γραψω απλα. Γιατι ονομαζεται ενα σκυλι, κυνηγοσκυλο; Προφανως, γιατι αρεσκεται να κυνηγα, αναλογα με τη φυλη του, αλλα ζωντανα οντα και να καθοδηγειται απο τον κυνηγο.  Ετσι λοιπον, θελουμε ενα σκυλο με μυαλο, που να μπορει να σκεφτεται με τετοιο τροπο, ακομη και με πονηρια, ωστε να ικανοποιησει τις αναγκες και επιθυμιες της ψυχης του.  ( Το ιδιο ισχυει και για τα σκυλια αγωνων).
Και τι αλλο χρειαζεται για να πετυχει στο επακρο το σκοπο του, που ειναι και δικη μας ψυχικη, συναισθηματικη και βουλητικη αναγκη; Να εχει σωστη μορφολογια και εδω θα προσθετα, οχι μονο ως προς την εξωτερικη μορφη αλλα και εσωτερικα, δλδ. Να μην εχει εκεινες τις μικρες εστω δυσπλασιες, που θα το καταστησουν μετα απο λιγες ωρες κοπωσης, ανικανο να ικανοποιησει τις επιθυμιες του, οσο και να το θελει η ψυχη του, οσο και αν βαλει σε λειτουργια το μυαλο του, που ισως το βοηθουσαν να ξεπερασει τις σωματικες του δυσλειτουργιες.

Αρα, το συμπερασμα ειναι, οτι, για την επιτευξη της ψυχικης του αγαλιασης που ειναι η ευρεση του θηραματος, πρεπει να εχει τοσο μυαλο, ωστε να το ανακαλυψει, το θηραμα,  κατα τον καλυτερο δυνατο τροπο, και να το πλησιασει ετσι,  ωστε να μας κανει κι εμας κοινωνους αυτης της προσπαθειας, καθως θα πρεπει να εχει καταλαβει πως ειμαστε συνεργατες σε ολο αυτο τον αγωνα. Για να συμβουν ολα αυτα, θα πρεπει, οπως προανεφερα, να εχει τη σωστη μορφολογια.

Ας δουμε τωρα, τι θα συνεβαινε, αν ελειπε ενα και μονο στοιχειο απο τα προαναφερομενα.
Ας εξετασουμε το πιο απλο. Ελλειψη ψυχισμου. Ελλειψη δλδ. ενδιαφεροντος για το σκοπο που γεννηθηκε. Ειναι σαν τα σκυλια που παρουσιαζονται μονο σε εκθεσεις, τα εκθεσιακα λεγομενα σκυλια και τα οποια μεσα απο τα χρονια, εχασαν τον ψυχισμο τους, εχασαν με λιγα λογια απο το DNA τους την αναγκη για κυνηγι. Αυτα τα σκυλια, δεν μας κανουν, οπως δεν μας κανουν και οι σκυλες - μαννες, που κρατουνται μονο για γεννες και δεν εχουν βγει ποτε στο βουνο...

Ας εξετασουμε τωρα, την απουσια καλης μορφολογιας η και δυσπλασιας. Αν υπαρχουν στον σκυλο τα αλλα δυο χαρακτηριστικα, ψυχισμος και νοοτροπια, τοτε κριμα. Θα εχουμε ενα σκυλι, που θα το λεει η ψυχη του, θα προσπαθει να ικανοποιησει το φυσικο του ενστικτο, κατα τον καλυτερο δυνατο τροπο, βαζοντας το μυαλο του να δουλεψει, ωστε να ικανοποιησει τον ιδιο αλλα και εμας πλην ομως θα πονα, θα υποφερει, γι αυτο και θα κουναει σαν ελικοπτερο την ουρα, γιατι δεν θα παταει λογω προβληματος, δεν θα πηγαινει... οπως συνηθιζουμε να λεμε και στο τελος, μετα απο 3-4 επιπονες ωρες να ειναι στα ποδια μας. Αργοτερα και με την παροδο 5-6 χρονων να αδυνατει να κυνηγησει κι εμεις να απορουμε γιατι ο σκυλος δεν παει, γιατι σερνεται, τι φαγητο του δινουμε, αν τον τσιμπησε τσιμπουρι η εχει κατι αλλο και πολλα και διαφορα...

Ας ελθουμε τωρα και στην νοοτροπια. Το πως δλδ. σκεφτεται ενα ον και επι του προκειμενου, ο σκυλος μας για την ικανοποιηση του ψυχισμου του. Για την επιτευξη του στοχου που ειναι η ευρεση, η προσεγγιση και τελικα η φερμα, οπως ονομαζουμε, την τελικη πραξη.
Ακουμε πολλες φορες απο συγκυνηγους: Πως θα καταλαβω αν εχει μυαλο ο σκυλος μου; Ειναι αναγκη να εχει μυαλο; Εμενα με νοιαζει να εχει μυτη, να βρισκει τα πουλια και δεν τον θελω για μηχανολογο στο μηχανουργιο μου.
Απο τους ιδιους παλι συγκυνηγους, μ αυτη τη νοοτροπια, δλδ. με αυτα τα μυαλα, ακουμε: Καλοοος... Δυνατοοος... Μυταροοολας... αλλα τον ατιμο, κυνηγαει για παρτη του... που θα παει; θα τον φτιαξω... Η, δεν μπορω να καταλαβω γιατι τις προγκαει; Tις βρισκει ( περδικες, μπεκατσες κλπ. ) και οταν πλησιαζω και με βλεπει, προοοογκα!!!

Πολλα παραδειγματα θα μπορουσα να προσθεσω και τα οποια ολοι μας εχουμε ακουσει η και απο προσωπικες εμπειριες γνωριζουμε, απο πρωτο χερι. Πρεπει κι εμεις να ξερουμε, οτι ο σκυλος, στο κυνηγι, ειναι συνεργατης μας και οχι ανταγωνιστης μας. Πρεπει να του δωσουμε να καταλαβει οτι ο αρχηγος της αγελης ειμαστε εμεις. Πρεπει να τον διδαξουμε και οπως συμβαινει με εναν μαθητη, ετσι και με το σκυλο, αν εχει μυαλο, τα παιρνει τα γραμματα, αν οχι, θα μεινει με τον ψυχισμο του και την εξαισια μορφολογια του και θα κυνηγα πεντε βουνα αλαργα. Πρεπει να καταλαβει, to πως θα παρει τον αερα,να πλησιασει σωστα τα πουλια και να τα φερμαρει σε τετοια αποσταση ωστε να μη τα πιεσει και φυγουν πριν παμε εμεις... Αλλα και οταν δεν εχει τον αερα κι εκει, πρεπει να το εχει συνειδητοποιησει, πως στην παραμικρη μυρουδια, σταματα και ελεγχει γιατι δεν εχει περιθωρια λαθους. Απο τα λαθη του, πρεπει να μαθαινει, αν δεν μαθαινει και κανει συνεχως τα ιδια λαθη, δεν εχει μυαλο και δεν κανει γι αυτο που τον θελουμε. Οσο πιο γρηγορα μαθαινει, τοσο πιο πολυ μυαλο εχει.

Η εμπειρια που αποκταται με τις συχνες εξοδους, ειναι η διδαχη, το σχολειο για να παει πιο πανω, να μπει στο πενεπιστημιο, να παρει master, να παρει διδακτορικο, ωστε να γινει ο δασκαλος των νεωτερων σκυλων μας. Ετσι πρεπει να δουμε τη λειτουργια του μυαλου του σκυλου μας, οπως καθε αλλου οντος αλλα στον τομεα του φυσικα.
Τα μαθηματα και η συχνη επαναληψη τους, θα του δωσουν τη γνωση και την εμπειρια της σωστης προσεγκισης του θηραματος. Γι αυτο και σε αλλα μου αρθρα εχω γραψει, συμπερασματικα, οτι ενας σκυλος χρειαζεται, με την σειρα που σας γραφω, Μυαλο, Ποδια, Μυτη. Οπου στα ποδια, θα πρεπει να συναθροισετε, οπως προανεφερα, τον ψυχισμο και την μορφολογια.

Ο ισορροπημενος συνδιασμος των τριων εννοιων: Νοοτροπια, Μορφολογια, Ψυχισμος, θα μας δωσουν ενα συντροφο στο κυνηγι υψηλου επιπεδου.

Κωστας Μπακατσελος

Η αναδημοσιευση των αρθρων, επιτρεπεται μονο κατοπιν εγγραφης εγγρισης του υπογραφοντος