Σελίδες

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Όπλο και τσοκ στο κυνήγι της πέρδικας







Το κυνηγι της πετροπερδικας πλησιαζει, ολοι οι σεβομενοι το νομο κυνηγοι, ετοιμαζονται για το βουνό, άλλοι με τον παλαιό τους εξοπλισμό και άλλοι με εν μέρη ανανεωμένο.Το κυνήγι, γενικά, έχει τρεις ενδιαφέρουσες παραμέτρους:


1) Την προετοιμασία, που μαζί με την αναμονή μας κάνει άλλοτε να απελπιζόμαστε , όταν ο χρόνος μέχρι την έναρξη είναι μεγάλος και την ελπίδα, πως όλα θα πάνε καλά για την πρώτη ημέρα, όταν είμαστε κοντά στην έναρξη.

2) Την περιποίηση και ανανέωση του κυνηγετικού μας εξοπλισμού είτε εν μέρει είτε αρκετά σημαντικά και

3) Αυτό καθ εαυτό το κυνήγι, στο πεδίο και στην περίπτωση της πέρδικας, στο βουνό.

Οι δυο πρώτες παράμετροι, δεν χρήζουν ανάλυσης η τρίτη όμως έχει πολλές άλλες παραμέτρους που πρέπει να προσέξουμε. Μέχρι τώρα, σας δώσαμε στοιχεία για το πώς πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε το βουνό, σήμερα θα σας πω κάποια μυστικά για το όπλο, το τσόκ και τη σκόπευση.

Το όπλο για την πέρδικα

Κατά πρώτον, σαν προσωπική μου επιλογή, είναι ένα όπλο ελαφρύ και με ιμάντα ώμου, ώστε σε δύσκολες περιοχές, να μπορώ να το βάλω χιαστί στον ώμο, να σκαρφαλώσω σε έναν βράχο, να περάσω ένα φρύδι και να στηριχτώ όταν περνώ μια σάρα.
Μια παράμετρος που συζητείται, είναι το μήκος της κάννης. Η τουφεκια στην πέρδικα είναι μια δύσκολη τουφεκιά και θέλει μια κάννη που να μπορεί ο κυνηγός να έχει μια καλή σκοπευτική γραμμή. Αν στην μπεκάτσα θέλουμε ένα κοντόκαννο για να έχουμε μια γρήγορη επώμιση, στην πέρδικα ένα τουφέκι με 67 cm κάννη θα έλεγα ότι είναι το ιδανικό. Μας εξασφαλίσει ένα ελαφρύ όπλο, περί τα 2.800 γρ. και μας δίνει μια ικανοποιητική σκοπευτική γραμμή.


Το τσοκάρισμα


Ας έλθουμε τώρα στο τσοκάρισμα. Στα φερμαριστά πουλιά, η τουφεκιά, γίνεται στα 20 – 25 περίπου μέτρα η πρώτη και στα 30 με 35 η δεύτερη και αυτό όταν είμαστε πάνω από την πέρδικα και τα πουλιά στουκάρουν στον κατήφορο.
Αν κάνατε δοκιμές στο ύψος της θάλασσας και είδατε την τουφεκιά σας σε πίνακα η σε χαρτόνι διαστάσεων 1Χ1 μέτρα και κάνετε την ίδια δοκιμή στο βουνό, σε υψόμετρο 1200, 1500 και 1800 μέτρων θα δείτε με έκπληξη, πως όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε τόσο πιο πυκνή είναι η τουφεκιά σας.
Σύμφωνα με τον περίφημο βλητικό Gough Thomas, μια πέρδικα, χρειάζεται, για να καταβληθεί 3 σκάγια, με ελάχιστη ενέργεια 0,11 kgm για κάθε σκάγι. Σύμφωνα με τον πίνακα που παραθέτει στο βιβλίο του, για την πρώτη τουφεκιά και μέχρι τα 27 μέτρα, το Νο 8 μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Εξασφαλίζουμε μια ικανοποιητική πυκνότητα με 34 γρ, σκάγια. Το φυσίγγιο πρέπει να είναι καλής ποιότητας και όχι πολύ μεγάλων  πιέσεων.
Τι τσόκ όμως τα χρησιμοποιήσω; Αν ήμουν και κυνηγούσα σε χαμηλό υψόμετρο, έως 800 μέτρα, σε νησί για παράδειγμα, το σκητ 1 όπως το λένε οι Άγγλοι, η 1,2/10, η μισό του ¼, η αυτό που είναι μεταξύ 4 άστρων και 5 άστρων είναι το ιδανικό τσοκάρισμα. Όμως στο υψόμετρο που κυνηγιέται η πετροπέρδικα, κατά κύριο λόγο, από 1200 μέτρα και πάνω, λόγω της αραίωσης της πυκνότητάς του αέρα, ο κύλινδρος θα μας δώσει σχεδόν, την ίδια ντουφέκια που θα μας έδιναν τα 4 άστρα στο επίπεδο της θάλασσας.
Για τη δεύτερη τουφεκιά, που γίνεται από 30-36 μέτρα, θέλουμε πιο χοντρό σκάγι και σαν τέτοιο το Νο 6,5 κατά πρώτο λόγο η και το 6 είναι τα ενδεικνυόμενα. Για να έχουμε όμως την πυκνότητα που απαιτείται, κάνουμε δυο κινήσεις συγχρόνως, αυξάνουμε το βάρος και πάμε στα 36 γρ. και σφίγγουμε λίγο το τσοκ. Εδώ, πάλι το ίδιο σκεπτικό. Αν είμαστε στο επίπεδο της θάλασσας, το ½, η μισό, η 3 άστρα θα ήταν το ιδανικό, όμως πάνω από τα 1200 μέτρα το ¼ θα κάνει την ίδια δουλειά.
Θα πρέπει να σημειώσω εδώ, πως σας προτείνω για την πρώτη τουφεκιά, ένα 34 γρ. φυσίγγι, ελαφρύ κατά κύριο λόγο. Αυτό το τονίζω σκόπιμα, γιατί ένα ελαφρύ φυσίγγι στην πρώτη τουφεκιά, κουνάει πολύ λιγότερο το όπλο και είμαστε πολύ πιο γρήγορα έτοιμοι για τη δεύτερη τουφεκιά.
Όλα όσα προανέφερα αφορούν το δίκαννο το οποίο είναι το προτιμητέο όπλο για την πέρδικα, για την καραμπινα, στα νησια το LM η 3,5/10 ειναι το ενδεικνυομενο ενω για πανω απο τα 1200μ το1/4 ειναι οτι πρεπει.

Κωνσταντίνος Μπακατσέλος



Εκτυπώσιμη μορφή

.