Σελίδες

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η τουφεκιά στην περδικα




Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στο οπλο και στο κυνηγι της περδικας.
Ας δούμε όμως και πως γίνεται η τουφεκιά στην πέρδικα.

Πρώτη περίπτωση, όταν βρισκόσαστε πάνω απ τα πουλιά. Υπάρχουν δυο βασικές κινήσεις που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Στην πρώτη, ενδέχεται η πέρδικα να σηκωθεί 2-3 μέτρα και μετά να στουκάρει προς τα κάτω. 



Τότε, η την τουφεκάμε στο σήκωμα, που είναι πιο εύκολα, η αν προλάβει και χυθεί κάτω, η κάννη του όπλου μας πρέπει να ακολουθήσει την ίδια κίνηση, από πάνω προς τα κάτω και ρίχνουμε κάτω απ την κοιλιά της πέρδικας και αυτό, είτε το πουλί φεύγει μπροστά μας, είτε διαγώνια αριστερά η δεξιά, με την αντίστοιχη προσκόπευση, δεξιά η αριστερά. Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν σταματάμε την κίνηση του όπλου και μετά ρίχνουμε… το χάσαμε το πουλί.
 Υπάρχει όμως και η περίπτωση, το πουλί να χυθεί προς τα κάτω «γλύφοντας» το έδαφος. Τότε, εμεις βρισκομαστε αρκετα ψηλοτερα απο το πουλι, γι αυτο και η τουφεκιά μας ξεκινά από κάτω προς τα πάνω και ρίχνουμε πάνω από το κεφάλι του πουλιού, χωρίς να σταματήσουμε την κίνηση του όπλου μας.

Ας έλθουμε τώρα στην περίπτωση, που είναι και η ιδανική, να είμαστε κάτω από την πέρδικα. Το πρώτο που φροντίζουμε είναι να εντοπίσουμε που περίπου βρίσκεται το πουλί. Μετά κρατούμε μια απόσταση 20 - 25 περίπου μέτρων από εκεί που υπολογίσαμε και γυρίζουμε τον επιλογέα κάννης στο πιο στενό τσοκ έτσι ώστε με το σήκωμα να έχουμε μια ιδανική βολή με το πιο στενό τσοκάρισμα.

Η δεύτερη βολή θα γίνει είτε σε πουλιά που θα περάσουν πάνω από το κεφάλι μας και λέγεται ρουαγιαλ βολή, είτε αριστερά μας, η δεξιά μας. Τότε είναι σαν μια βολή τραβέρσα, στοχεύουμε και ρίχνουμε μπροστά από το πουλί και κάτω από το σώμα του, ακολουθώντας την κατηφορική πορεία του, χωρίς να σταματήσουμε την κίνηση της κάννης.
Νομίζω ότι με αυτά που σας έγραψα σήμερα, έχετε μια ιδέα για το όπλο, τα φυσίγγια, τα τσοκ και τον τρόπο που στοχεύουμε και ρίχνουμε στην πέρδικα. Όλα αυτά, τα της σκόπευσης, στους περισσοτέρους έμπειρους κυνηγούς λειτουργούν αυτόματα και πολλές φορές δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πώς όλα γίνονται αυτόματα και τέλεια. Όμως η γνώση είναι σημαντικός παράγοντας, γιατί μας βοηθάει να βρούμε τα λάθη μας και να τα διορθωσουμε.
Κωνσταντίνος Μπακατσέλος